Обележили смо Дан словенске писмености

Данас Српска православна црква слави успомену на Светог Ћирила и Методија, али је и државни празник -–Дан словенске писмености и културе, установљен у част браће из Солуна, твораца првог словенског писма – глагољице.  Браћа Ћирило и Методије створили су глагољицу, прво писмо Словена и симбол су словенске писмености. Овај празник обележава се и у Пољској, Чешкој, Словачкој, Русији, Украјини и Северној Македонији.
И ми смо обележили овај дан часом амбијенталне наставе српског језика и књижевности у парку Ћирила и Методија где се налази изузетно лепо урађен споменик великанима словенске писмености. Затекли смо делегацију амбасаде Бугарске који су положили цвеће на споменик и одали почаст двојици браће. Осим њих, положили су венце и цвеће представници амбасада Хрватске, Црне Горе, Македоније, Украјине, али и представници и функционери наше земље.
Лепо је било видети да се дело Ћирила и Методија данс слави код многих словенских народа, јер их спаја заједничко порекло, историја, култура, али и језик и писмо.
На овој локацији налази се и познати Вуков споменик, па смо искористили прилику и подсетили се свега што знамо о реформатору српског језика и правописа, лексикологу и сакупљачу народних умотворина.
Амбијенталну наставу за групу ученика четвртог разреда организовала је наставница српског језика и књижевности Бранка Вуковић.