Вести

Дан девојчица у ИКТ у Машинској школи “Радоје Дакић”

Дан девојчица у ИКТ у Машинској школи “Радоје Дакић”

Активности
Међународни дан девојчица у ИКТ сектору установљен је на нивоу Уједињених нација и обележава се сваког четвртог четвртка у априлу. Први пут је обележен у Немачкој 2001. године, а у манифестацији је учествовало више од милион девојчица. Дан девојчица у ИKТ сектору има за циљ да девојчице оснажи приликом одабира будућих професија, да не подлежу стереотипима, већ да се руководе личним интересовањима и талентима. Широм света се на овај дан организују разне манифестације, на којима се девојчицама пружа прилика да покажу своје таленте на разним радионицама, да се окушају у разним изазовима и да науче о најсавременијим технологијама и техничким алатима које могу да користе у свакодневном животу. Данас је овај значајан дан обележен сусретом девојчица из основих школа са ученицама Машинске школе "Радоје Дакић". Анђела Чормарковић и Јања Калезић, ученице првог разреда, приказале су историјат…
Read More
Сајам образовања у Општини Гроцка и Центру за културу Раковица

Сајам образовања у Општини Гроцка и Центру за културу Раковица

Активности
У великој сали Општине Гроцка одржан је осми по реду сајам образовања под називом „Пронађи пут до жељене школе“. Организатор је менторска школа „Свети Сава“ док општина пружа подршку. Циљ сајма је да се млади људи боље информишу на преласку из основне у средњу школу. Штанд наше школе изазвао је велико интересовање. Представљале су нас Мирјана Лажетић и Јованка Ковачевић са неколико ученика. На сајму се представило 16 средњих школа. Истога дана сајам образовања одржан је и у Културном центру Раковица. И овај сајам је намењен професионалној оријентацији ученика завршних разреда основних школа. На сајму су ученици имали прилику да се упознају са смеровима и наставним програмима средњих школа у граду. На штанду наше школе заинтересоване основце дочекивали су директрока школе Бојана Стевановић, колегиница Мирјана Пртина и колега Миле Лукић са групом ученика одељења 3/1.
Read More
Ученички парламент на једнодневном излету у Ваљеву

Ученички парламент на једнодневном излету у Ваљеву

Активности
Жеља чланова Ученичког парламента је била да се за њих организује једнодневни излет. Руководилац парламента педаошкиња Тања Поњавић је предлог прихватила и уз сагласност и сарадњу са директорком школе Бојаном Стевановић организовала одлазак у Ваљево. Група ученика до Ваљева је путовала возом, где су их дочекали ученици Техничке школе и повели у обилазак града. Представници парламента обишли су Народни музеј у Ваљеву који је 1951. године основала тадашња општина Ваљево. Ово је музеј комплексног типа. Својом делатношћу покрива територију Колубарског округа. Осим музеја, посетили су Ваљевску гимназију, Модерну галерију где су имали прилику да погледају дела Љубе Поповића, као и центар града и Тешњар. То је стари део града Ваљева и је један од његових најупечатљивијих симбола. Налази се на десној обали Колубаре, стешњен између речног тока и брда. Тешњар је данас једна од ретких оријенталних целина сачуваних у Србији.
Read More
Пројекат „Средње стручно образовање и запошљивост младих“

Пројекат „Средње стручно образовање и запошљивост младих“

Активности
Уводна радионица пројекта GIZ TVET Прилагођавање система средњег стручног образовања захтевима зелене трансформације и одрживог развоја од великог је значаја за процес напредовања Србије ка прикључивању Европској Унији. Зелене вештине су кључне не само за ученике средњих школа већ и за младе људе који теже да унапреде запошљивост. Поемуте теме биле су у фокусу уводне радионице пројекта „Средње стручно образовање и запошљивост младих“. Уводна радионица одражана је у хотеу Метропол у Београду, а говорници су били представник Министарства просвете Милош Благојевић, проф. др Габријела Грујић и Кристијан Шилинг руководилац одељења за развојну сарадњу Амбасаде СР Немачке. Учесници су слушали излагања говорника али и учествовали у раду фокус група са идејом да се мапирају активности, идеје, начини остваривања који воде до главног циља. Међу актерима овог дешавања била је и директорка наше школе…
Read More
“Култ или секта, обмана или заблуда”  Трибина у Културном центру Раковица

“Култ или секта, обмана или заблуда”  Трибина у Културном центру Раковица

Активности
У Центру за културу у Раковици, уз присуство многобројних гостију, међу којима су били ученици наше школе, колегиница Светлана Ковачевић и директорка Бојана Стевановић, у понедељак 15. априла одржана је трибина под називом "Култ или секта, обмана или заблуда". На трибини су говорили: Зоран Луковић - религиолог, Влајко Пановић - специјалиста медицинске психологије, Слободан Спасић - психолог и Андреј Протић - мајор полиције. Испред Српске православне цркве предавању је присуствовао свештеник Владимир Вићентијевић. Између осталог било је речи о препознавању симбола секти и других облика духовног и физичког насиља, као и о искуствима у раду са лицима који су били чланови оваквих организација и извршиоци кривичних дела.
Read More
У сусрет републичком такмичењу у мају

У сусрет републичком такмичењу у мају

Активности
Ученик Ђорђе Миловановић освојио је данас прво место на регионалном такмичењу машинских школа одржаном на Машинском факултету у Београду и представљаће нашу школу на републичком такмичењу у мају месецу. За такмичење га је припремао наставник Небојша Милојевић. Ове године ће на републичком такмичењу срећу опробати и ученици са образовног профила индустијски роботичар Марта Маринковић и Иван Андрић, уз своје менторе Мирјану Пртину и Ненада Радовановића. За овај ранг такмичења припрема се и екипа мехатроничара. Желимо им срећу и успех!
Read More
Трибина „Безбедност у саобраћају“

Трибина „Безбедност у саобраћају“

Активности
За све ученика четвртог разреда преставници МУП Раковица одржали су трибину на тему „Безбедност у саобраћају“ са циљем да се ученици припреме за учешће у саобраћају у улози возача. Активности око организације и споровођења трибине координисали су и колегинице и колеге одељењске старешине и наставници матураната.
Read More
Предавања на тему малолетничке деликвенције

Предавања на тему малолетничке деликвенције

Активности
Тима за превенцију насиља организовао је у сарадњи са МУП Раковица предавање за све ученике наше школе, по припремљеном распореду, на тему малолетничке деликвенције. Представници МУП разговарали су о свим проблемима са којима се млади могу сусрести – краће, злостављање, болести зависности… кроз примере и могућа решења и превазилажења кризних ситуација.
Read More
Дрво генерације

Дрво генерације

Активности
Данас су ученици четвртог разреда уз своје наставнике и директорку школе посадили у школском дворишту дрво генерације. Исто су чинили и ученици претходних генерација. Школско гвориште је богатије за још једну садницу, ученици ће имати успомену на период свог четворогодишњег боравка у нашој школи, а уз то су показали млађим нараштајима да треба бринути о животној околини и оставити позитиван траг у друштву.
Read More
Још један циклус радионица Peer solvers

Још један циклус радионица Peer solvers

Активности
За одабране ученике који су показали жељу за тим да дођу до алата уз помоћ којих ће оснажити своје компетенције у тимском раду, сарадњи и комуникацији, што ће им бити од велике користи у будућим активностима, одржан је још један радионичарски део овог пројекта. Присуствовао је и проф. Александар Бауцал са Филозофског факултета Универзитета у Београду, један од покретача Peer solvers.
Read More