Посета групе ученика МШ “Радоје Дакић”, манифестацији Games Con 23 Београдски сајам

Games Con 23, који се ове године одржава седми пут, постао је најпосећенија регионална конвенција за гејминг и поп културу на Балкану. Под једним кровом окупља излагаче ИТ индустрије, гаминг опреме, девелоперске куче, произвођаче И издаваче игара, дистрибутере И емитере најпопуларнијих франшиза изсвета: филма, телевизије, друштвених игара, стрипа…Под паролом “левеловати се мора”, фестивал окупља комплетну индустрију модерне забаве на једном месту.

На фестивалу је могуће пронаћи новитете из света модерне технологије и најразличитијих сфера поп културе, као што су: књиге и најактуелније серије и филмови. Многи штандови су организовати такмичења,тако да су срећни добитници освојити сјајне награде!

Games Con пружа прилику за стицање нових пријатељства играјући друштвене игре и квизове. Наши ученици су обишли постављене штандове и већ првог дана освојили различите награде, у виду: чипса,чарапа, шалова, ранчева, дезодоранса и поклон ваучера.

Највећу пажњу је привукао симулатор летења.У питању је симулатор Ф-16 авиона. Управљачке команде су идентичне, као у правом авиону, само су прилагођене за ПЦ. Цео систем покреће рачунар, а на располагању су летачке игрице. Комуникација симулатора са рачунаром и синхронизација са игрицама, обавља се помићу електронике и више различитих софтвера. У делу електронике, коришћени су Arduino Pro Micro i Arduino Mega. Они очитавају информације из игрица и преносе на виртуелне панеле. Одговарајући софтвер, посебном врстом кодирања даје оутпут сигнале.За Инпут сигнале , коришћени су универзални џојстици фирме Лео Боднар.Кабина је израђена од различитих материјала: дрво, метал и алуминијум.Кабина је у размери 1:1 и позиција седења, команди и ножних педала је прекопирана из пправог авиона.Све ове занимљиве податке о реализацији овог изузетног симулатора добили смо од: Виктора Смиљковића, Далибора Смиљковића и Дејана Пантића.Виктор је ученик наше школе, одељења: I4, смера: електротехничар рачунара. А Далибор Смиљковић и Дејан Пантић су бивши припадници активног састава ВС.Поред овог врхунског симулатора летења, пажњу ученика је привукао штанд Агенцијуе за безбедност саобраћаја.Ту су ученици могле да се “опробају”, на симулатору вожње, симулатору судара и симулатору превртања аута на кров.Такође, од презентера су добили вредне информације и мало познате чињенице о безбедности у саобраћају, тако да већина њих сада другачије схвата термин “безбедност у саобраћају”.Поједини ученици су се, такође пријавили И учествовали на различитим турнирима, у зависности од својих афинитета.Посети су присуствовали ученици: I4, I I 4, I I I 4.

Ову посету, која је окупила преко 40 ученика школе,  реализовала  је наставница електро групе предмета: Светлана Ковачевић, ОС-а I-4.