Учешће на Раковичком карневалу

У Раковици је одржан десети Раковички карневал, први након двогодишње паузе узроковане пандемијом вируса ковид 19. Карневалском трасом дуж улице Патријарха Јоаникија на Видиковцу продефиловало је 35 група из земље и инострнаства.

Карневал су свечано отворили председник Градске општине Раковица Милош Симић, председник Федерације европских карневалских градовса Ларс Алгел и менаџер Раковичког карневала Александар Васовић.

Овогодишњи карневал састојао је од дечје карневалке поворке и међународног карневала. На манифестацији су традиционално прво наступиле мажореткиње из Беле Цркве.

На траси дугој 800 метара, карнвалске групе су на три бине изводиле перформансе у трајању до три минута. Главни перформанс малишани су изводили код главне бине, где су их оцењивали чланови Федерације европских карневалских градова (FECC), организације где је Раковички карневал члан још од 2013. године.

У категорији за најбољу кореографију победу је однела група Основне школе „Франце Прешерн“ под називом „Три боје шареног“. За најбољи костим проглашена је група „Дрвеће“ из Основне школе „Коста Абрашевић“, док је гран при карневала (награда за најбољи костим и перформанс) припао групи „Еко-трактори“ из Основне школе „Никола Тесла“.