Дан девојчица у ИКТ у Машинској школи “Радоје Дакић”

Међународни дан девојчица у ИКТ сектору установљен је на нивоу Уједињених нација и обележава се сваког четвртог четвртка у априлу. Први пут је обележен у Немачкој 2001. године, а у манифестацији је учествовало више од милион девојчица. Дан девојчица у ИKТ сектору има за циљ да девојчице оснажи приликом одабира будућих професија, да не подлежу стереотипима, већ да се руководе личним интересовањима и талентима.

Широм света се на овај дан организују разне манифестације, на којима се девојчицама пружа прилика да покажу своје таленте на разним радионицама, да се окушају у разним изазовима и да науче о најсавременијим технологијама и техничким алатима које могу да користе у свакодневном животу.

Данас је овај значајан дан обележен сусретом девојчица из основих школа са ученицама Машинске школе “Радоје Дакић”. Анђела Чормарковић и Јања Калезић, ученице првог разреда, приказале су историјат развоја ИКТ и укључивање жена у ову област, а представиле су и значајне жене из Србије које су на овом пољу постигле одличне резултате. Јована Мијаиловић је кроз презентацију, али и уз употребу Лего робота, објаснила начине на које се у нашој школи саваладавају знања из области роботике, а Лена Јовановић, ученица генерације 2022/23. године, изношењем својих искустава у току школовања, али и учешћа у многим ваннаставним и спортским активностима, потрудила се да мотивише девојчице да верују у себе и своје могућности, јер су способне да постигну резултате и боље од дечака.

Окупљенима се обратила инж. електротехнике и телекомуникација и наставница стручних предмета у Машинској школи “Радоје Дакић” Снежана Марушић као једна од учесника у доношењу одлуке о обележавању Дана девојчица у ИКТ у Србији. Међу важним званицама била је и проф. др Зорана Јели са Машинског факултета Универзитета у Београду. Као некадашња ученица машинске школе и она је упутила низ инспиративних порука и поделила своје исуство са присутним девојчицама. Као подршка из редова родитеља и као неко ко такође ради у ИКТ сектору присуствовала је госпођа Соња Калезић.

Овај диван дан улепшале су и увеличале девојчице у пратњи својих наставница из ОШ “Коста Абрашевић”,  ОШ “Бранко Ћопић”, ОШ “14. октобар” и ОШ “Никола Тесла”.

Обележавање Дана девојчица у ИКТ подржале су својим присуством и чланице Већа Општине Раковица Снежана Предојевић и Весна Чингелић.

Дан девојчица у ИКТ и овај дивни сусрет различитих нараштаја девојчица уприличила је машински инжењер Тања Милановић уз помоћ и подршку директорке школе Бојане Стевановић и координаторки наставе Мирјане Лажетић и Јованке Ковачевић.