Вести

Трибина „Безбедност у саобраћају“

Активности
За све ученика четвртог разреда преставници МУП Раковица одржали су трибину на тему „Безбедност у саобраћају“ са циљем да се ученици припреме за учешће у саобраћају у улози возача. Активности око организације и споровођења трибине координисали су и колегинице и колеге одељењске старешине и наставници матураната.
Read More

Предавања на тему малолетничке деликвенције

Активности
Тима за превенцију насиља организовао је у сарадњи са МУП Раковица предавање за све ученике наше школе, по припремљеном распореду, на тему малолетничке деликвенције. Представници МУП разговарали су о свим проблемима са којима се млади могу сусрести – краће, злостављање, болести зависности… кроз примере и могућа решења и превазилажења кризних ситуација.
Read More
Дрво генерације

Дрво генерације

Активности
Данас су ученици четвртог разреда уз своје наставнике и директорку школе посадили у школском дворишту дрво генерације. Исто су чинили и ученици претходних генерација. Школско гвориште је богатије за још једну садницу, ученици ће имати успомену на период свог четворогодишњег боравка у нашој школи, а уз то су показали млађим нараштајима да треба бринути о животној околини и оставити позитиван траг у друштву.
Read More
Још један циклус радионица Peer solvers

Још један циклус радионица Peer solvers

Активности
За одабране ученике који су показали жељу за тим да дођу до алата уз помоћ којих ће оснажити своје компетенције у тимском раду, сарадњи и комуникацији, што ће им бити од велике користи у будућим активностима, одржан је још један радионичарски део овог пројекта. Присуствовао је и проф. Александар Бауцал са Филозофског факултета Универзитета у Београду, један од покретача Peer solvers.
Read More
Радионица за ученике првог разреда на тему препознавања говора мржње

Радионица за ученике првог разреда на тему препознавања говора мржње

Активности
Како бисмо подигли свест о нивоу говора мржње у свакодневној комуникацији, а посебно у комуникацији на друштвеним мрежама, организовали смо радионицу о препознавању говора мржње за ученике првог разреда (по петорица ученика по одељењу). Од почетка ове школске године приметили смо да је говор мржње међу њима изненађујуће учестао, а да га ученици не препознају као негативну појаву, већ прихватају као друштвено уобичајен начин обраћања. Радионицу су водиле студенткиње четврте године Факултета политичких наука укључене у међународни пројекат са овом темом, на позив наставнице српског језика и књижевности Бранке Вуковић која је учествовала на једном од стручних скупова на овом факултету.  Ментор радионице је доц. др Александра Угринић, професор на ФПН. Ово је била пилот радионица у односу на коју ће се прилагођавати сценарио за наредна дружења.
Read More
Годишња конференција Удружења привредника

Годишња конференција Удружења привредника

Активности
Колегиница Снежана Зрнић, наставник и координатор тима за каријерно вођење, и двојица ученика четврог разреда присуствовали су годишњој конференцији Удружења привредника е-развој. То је удружење које пружа висококвалитетна и свеобухватна решења за унапређење и заштиту пословања фирми и институција. Баве се областима информатичких ресурса, пословних процеса, људских ресурса, пословне комуникације, правних и законодавних одредби итд. Било је ово изузетно корисно искуство за наше матуранте. Упознали су низ искусних и успешних предузетника и од њих добили добили корисне савете.
Read More
Активности тима за каријерно вођење

Активности тима за каријерно вођење

Активности
Нашу школу посетили су представници Факултета информационих наука и представили програме овог факултета на основним и мастер студијским програмима. Присуствовали су ученици четвртог разреда који се налазе пред великом животном одлуком и треба да се определе за наставак школовања.
Read More

Обележили смо Дан школе

Активности
У свечаној атмосфери уз пригодан програм и госте, социјалне сараднике, као и пријатеље из локалне заједнице, ученици и наставници Машинске школе "Радоје Дакић" обележили су још један рођендан. Свечана академија почела је у 15 часова. Да програм буде богат и занимљив потрудили су се полазници рецитаторске секције и школског хора уз вођење наставника Горана Богдановића и Сретена Петковића. У припремама им се придружила и прошлогодишња ученика генерације Лена Јовановић. Директорка школе Бојана Стевановић поздравила је све присутне и уручила сарадицима школе и члановима колектива који имају јубиларан број година рада у нашој установи захвалнице. Програм је завршен тачком КУД Кутуровић, а након програма уследила је закуска у зборници коју су припремили ученици Угоститељске школе.
Read More
Посета Музеју Српске православне цркве

Посета Музеју Српске православне цркве

Активности
Данас су ученици првог разреда у пратњи наставница Дејане Лекић Николић и Бранке Вуковић посетили Музеј СПЦ. Повод за посету јесте повезивање наставних садржаја српског језика и књижевност и историје, а у вези са наставном темом средњи век. Ученици су уз стручно вођење имали прилику да виде велики број аутентичних предмета, докумената, икона које представљају српско културно наслеђе изузетне вредности. Највећу пажњу привукла је "Похвала Светом кнезу Лазару" коју је израдила прва српска песникиња Јефимија, дело књижевне и примењене уметности рађено техником златовеза на пурпурној свили и текст дела Стефана Лазаревића "Слово љубве". Такође, за све је било од изузетног значаја да виде како је изгледало одело кнеза Лазара, као и Повеље кнеза Лазара, цара Душан и Ђурђа Бранковића.
Read More