Посета Феропласту из Врчина

Дана 21.04.2023. срдачно смо дочекани у предузећу Феропласт д.о.о. из Врчина (https://feroplast.com).

У кратком времену од свог оснивања постали су реномирани произвођачи, по обиму и квалитету, разних компоненти и склопова из широке области процесне и опреме под притиском. Сви  производи  задовољавају највише  захтеве актуелних  стандарда  и  прописа.

Инжењер Драган  нас  је  провео  кроз  фабрику и приказао цео процес производње. Такође, на свакој машини били су сјајни мајстори који су се потрудили да ђацима прикажу и објасне шта раде. Ђаци су видели пресу за гумене одливке и њихово настајање од смештања гуме у калуп, сам процес на преси и финални део од гуме. Приказан им је и процес обраде на глодалици, како се праве навоји на ЦНЦ-у, процес израде рупа на,  код  њих  произведеним,  одливцима од челика, као и то да два одливка истовремено могу да се буше уз константно присуство емулзије. У  питању  је ЦНЦ  машина  са  ручном  заменом  алата. Потом  смо  отишли  до дела  где  се  врши  пластификација прашкастом пластиком у плавој  боји. Видели су и одељак који је у  припреми  за  пескирање  као  и  робота за  заваривање  са  ручним  командама, који  има  праволинијско  и  кружно  кретање  и  како  се  управља  тим  роботом.

Након проласка  кроз  производњу  домаћини  су нас  угостили  у  удобној  кантини  где  су  нас  почастили  колачима  и  соком.

Задовољни и  захвални  на  подељеном  времену  и  добијеном  искуству  поздравили  смо  се  са  директором  Дејаном  и  сувласницом  Феропласта,  Јеленом.

Ђаци који су ишли у посету су из одељења III-3,  Данило Нинковић, Лука Петровић, Мирослав Маслар, Стефан Ранђеловић, Урош Мутавџић, Лазар Шеварлић, Лука Срећковић са наставницом Сањом Дејановић.