Посета Конаку кнегиње Љубице и Музеју Вука и Доситеја – изложба „Златне нити ћирилице“

Диван мајски дан искористили смо за обилазак Конака кнегиње Љубице и необичне изложбе у Музеју Вука и Доситеја под називом „Златне нити ћирилице“. Обе посете биле су вођене од стране стручних лица, па су ученици имали прилику да чују, виде и науче много о историји наше земље у току владавине династије Обреновић, али и да се подсете многих информација о средњовековној Србији, одликама Мирослављевог јеванђеља као једног од најважнијих споменика културе нашег народа. Изложба „Златне нити ћирилице“ садржи радове веза и златовеза инспирисаних иницијалима, графонима и минијатурама из Мирослављевог јеванђеља. Ауторке изложбе и везиље детаљно су објасниле симболику минијатура и иницијала, као и процес настанка радова који изискује вештину, стрпљење и концентацију.

Ову прилику смо искористили и за обилазак Саборне цркве где су сахрањени Д. Обрадовић и Вук Караџић, али и споменика Доситеју Обрадовићу који се налази у Академском парку на Студентском тргу.

 Била је ово сјајна прилика да ученици наше школе боље упознају свој град и доживе многа места у њему која имају изузетан значај.

Обилазак су организовале педагошкиња Тања Поњавић и наставница српског језика Бранка Вуковић.